Ilma-vesilämpöpumppu, toiselta nimeltään vesi-ilmalämpöpumppu, on uusin lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävä lämmitysratkaisu. Ilma-vesilämpöpumppu on lämmitysjärjestelmä, joka ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta, samoin kun ilmalämpöpumppu, mutta siirtääkin lämmön ilman sijasta veteen.
Itse investointi on yleensä maalämpöä halvempi, mutta investointiero riippuu monesta asiasta. Ilma-vesilämpöpumppu antaa esimerkiksi maalämpöjärjestelmää vähemmän ilmaisenergiaa vuositasolla. Ero on kuitenkin etelässä melko pieni ja se kompensoituu nopeasti hankintahinnassa.
Helmilämpö edustaa kaikkien laitevalmistajien ilma-vesilämpöpumppuja. Autamme mielellämme oikean laitteistovalinnan tekemisessä. Saat meiltä palvelua koko laitteistosi elinkaaren ajan, sillä asennuksen lisäksi myös huollamme, korjaamme ja modernisoimme asennetut laitteistot.
Ilma-vesilämpöpumppu on hyvä ratkaisu erityisesti silloin, kun maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa ei voida tehdä, johtuen esimerkiksi siitä, että kohde sijaitsee pohjavesialueella tai haluat säästää investointikustannuksessa.
Ilma-vesilämpöpumppu sopii talon päälämmitysjärjestelmäksi.
Säästät selvää rahaa. Lämpö tulee aina ulkoilmasta ja se siiretään veteen.
Ilma-vesilämpöpumppu on usein maalämpöpumppua edullisempi investointi.
Ilma-vesilämpöpumppu voidaan myös kytkeä hybridikäyttöön esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi.
Ilma-vesilämpö on helppo ja huoleton lämmitysratkaisu!
Kiinteistösi myös viilenee lähes ilmaiseksi. Kesähelteillä viileä ilma siirtyy edullisesti sisätiloihin.
Kohteesi jälleenmyyntiarvo kasvaa. Ekologisesti ja energiatehokkaasti lämpiäviä kiinteistöjä arvostetaan markkinoilla.
ILMA-VESILÄMPÖ
Ilma-vesiämpö on jatkuvasti uusiutuvaa lämpöenergiaa, jota hyödynnetään lämmitys-, käyttövesi-, uima-allaslämmitykseen sekä tarvittaessa tilojen viilennykseen.
Vihreä energia kuuluu meille kaikille. Vaihtamalla lämmitysjärjestelmäsi ilma-vesilämpöön, pienennät kiinteistösi hiilijalanjälkeä ja kiinteistöstäsi tulee ulkoisista energianlähteistä riippumattomampi.
Tiesithän, että sinun on myös mahdollista hakea rahallista tukea ilma-vesilämpöön vaihtamiseksi?
Ilma-vesilämpöpumput ovat nykyisin niin sanottuja inverter-malleja, joissa laitteen tuottamaa lämmitystehoa säädetään kompressorin kierroslukua ohjaamalla. Kompressorin kiertolukuohjaus (inverter) parantaa hyötysuhdetta, pidentää kompressorin elinikää ja vähentää kompressorin käynnistymisestä johtuvaa hetkellistä sähkövirran kulutushuippua. Kierroslukuohjauksella lämpöpumppu tuottaa aina oikean määrän lämpöenergiaa rakennukseen.
Ilma-vesilämpöpumppuja on muutamaa eri tyyppiä. Split-laitteessa lämpöpumpun kylmäkoneisto on jaettu kahteen osaan, ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä kylmäaine kiertää. Kylmäaine johdetaan nestemäisenä sisäyksiköltä ulkoyksikölle, ja se palaa ulkoyksiköltä sisäyksikölle kuumana kaasuna, jonka avulla veden lämmittäminen tapahtuu. Kylmäaine ei voi koskaan jäätyä, joten split-tekniikan hyvä puoli on sen turvallisuus olosuhteissa, joissa voi esiintyä pitkiä sähkökatkoja. Koska kylmäainepiiriin tehdään liitoksia työmaalla, asentajalla tulee olla TUKES:in kylmäaineluvat.
On olemassa myös Monoblock-laitteita, joissa kaikki tekniikka on ulkoyksikössä. Ulkoyksikössä sijaitseva lämpöpumppu lämmittää veden, joka palaa lämpimänä takaisin sisäyksikölle. Laitteen sisällä olevien varaajien ja ulkoyksikön välissä kiertää pelkkä vesi. Monoblock-laite voidaan myös kytkeä suoraan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, esimerkiksi öljykattilan rinnalle. Monoblock tekniikalla voidaan saavuttaa korkea hyötysuhde ja huomattavat säästöt lämmityskustannuksiin.
Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on yksinkertainen. Ulkoyksikön puhallin kierrättää höyrystimensä läpi ulkoilmaa, ja ulkoilman lämpö saa höyrystimen kylmäaineen muuttumaan kaasuksi. Kaasuksi muuttunut kylmäaine puristetaan vesi-ilmalämpöpumpun kompressorissa korkeampaan paineeseen, ja kaasu kuumenee entisestään. Kuuman kaasun avulla lämmitetään talon lämmönjakojärjestelmän vesi sekä lämmin käyttövesi. Ilma-vesilämpöpumppu sopii siis talon päälämmitysjärjestelmäksi, toisin kuin ilmalämpöpumppu (ILP).
Ulkoilmassa on useimmiten riittävästi lämpöä ilma-vesilämpöpumpun toimintaan. Kaikkein kovimmilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu alkaa käyttämään lisälämmitystä, johon se käyttää sähköä. Se, missä lämpötilassa lisälämmitystä tarvitaan, riippuu asennettavan vesi-ilmalämpöpumpun ominaisuuksista.
Ilma-vesilämpöpumppu vaatii vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Jos suorasähkölämmitystä käyttävään taloon halutaan asentaa ilma-vesilämpöpumppu, eikä taloon haluta asentaa vesikiertoista lattialämmitystä tai vesikiertoisia pattereita, lämmönjako voidaan hoitaa puhallinkonvektorien avulla.
Ilma-vesilämpöpumpusta (IVLP) on tullut viime vuosina erittäin suosittu lämmitysratkaisu. Syynä ovat huomattavat säästöt lämmityskustannuksissa perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna. Talosta riippuen ilma-vesilämpöpumpulla voidaan saavuttaa lämmityskustannuksissa n. 40–70 prosentin säästöt.
Ilma-vesilämpö on jatkuvasti uusiutuvaa lämpöenergiaa, joka hyödynnetään lämmitys-, käyttövesi-, uima-allaslämmitykseen sekä tarvittaessa tilojen viilennykseen. Ilma-vesilämpöpumppu on lämmitysjärjestelmä, joka ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta, samoin kun ilmalämpöpumppu, mutta siirtääkin lämmön ilman sijasta veteen. Lämmitetty vesi johdetaan talon vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään (lattialämmitys,
patterit, ilmalämmitys).
Split-laitteessa lämpöpumpun ulko- ja sisäyksiköiden välillä kiertää kylmäaine. Kylmäaine johdetaan nestemäisenä sisäyksiköltä ulkoyksikölle, ja se palaa ulkoyksiköltä sisäyksikölle kuumana kaasuna, jonka avulla veden lämmittäminen tapahtuu. Monoblock-laitteessa kaikki tekniikka on ulkoyksikössä. Ulkoyksikössä sijaitseva lämpöpumppu lämmittää veden, joka palaa lämpimänä takaisin sisäyksikölle. Laitteen sisällä olevien varaajien ja ulkoyksikön välissä kiertää siis kylmäaineen sijaan pelkkä vesi.
Edustamme kaikkia markkinoilta löytyviä laitemerkkejä, sillä asiakkaan tarve määrittää suosittelemamme ratkaisun. Autamme erittäin mielellämme oikean laitteistovalinnan tekemisessä.
Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan saavuttaa lämmityskustannuksissa n. 40–70 prosentin säästöt. Mitoituksen yhteydessä tuotamme sinulle tarkemman, kiinteistökohtaisemman säästölaskelman. Joka tapauksessa vuosittainen säästö on todennäköisesti nelinumeroinen summa.
Ilma-vesilämpöpumppu on hankintana pitkäikäinen ja vaikuttaa tuleviin elinkustannuksiisi ja kiinteistösi jälleenmyyntiarvoon.
Ilma-vesilämpöpumppu vaatii lämmönjaoksi vesikiertojärjestelmän (patterit, lattialämmitys, ilmalämmitys). Patteriverkoston asentaminen jälkikäteen onnistuu myös varsin helposti. Ilma-vesilämpö sopii useisiin kiinteistöihin ja sitä suositaan erityisesti sellaisissa tapauksissa, kun maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa ei voida tehdä, johtuen esimerkiksi siitä, että kohde sijaitsee pohjavesialueella. Ilma-vesilämpöpumppu on maalämpöjärjestelmää parempi ratkaisu myös silloin, kun kohteen energiantarve ei ole kovin suuri tai etsitään energiatehokasta ja vihreää lisälämmityslaitetta öljylämmityksen tueksi.
Ilma-vesilämpöpumppu voi toimia talon päälämmönlähteenä, mutta se tarvitsee usein Suomen kylmässä ilmastossa tuekseen varajärjestelmän. Yleensä varajärjestelmä on sähkövastus, mikä on integroitu osaksi ilma-vesi-järjestelmää.
Kahteen suuntaan toimivan ilmalämpöpumpun tapaan – sama laite voi lämmittää talvella ja jäähdyttää kesällä. Jäähdyttäminen onnistuu myös sopivalla ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla. Tuo tarjouspyyntöä tehdessäsi esiin, että laitteelta toivotaan myös viilennystä, jolloin asiakasvastaavamme osaa suositella sinulle parasta mahdollista järjestelmää.
Lämmitysjärjestelmän vaihto alkaa vanhan laitteiston purkutöillä. Jokainen talo on erilainen ja joskus on mahdollista asentaa uusi järjestelmä vanhan rinnalle ennen purkutöitä. Tällöin lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkos on vain tunteja. Mikäli tämä ei ole mahdollista, takaamme kuitenkin lämmityskaudella talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden erityisratkaisuin asennuksen ajaksi. Normaalin kohteen asennustyö vie yleensä 2-3 työpäivää verran aikaa, kun työt tehdään huolella. Uudisrakennuksessa asentaminen ei poikkea tavanomaisen lämmitysjärjestelmän asentamisesta. Tarkempi aikataulu selviää aina kartoituskäynnin yhteydessä.
Kotitalousvähennystä voit saada 40 % työosuuden hinnasta, kun vaihdat vanhan lämmitysjärjestelmäsi ilma-vesilämpöön. Omavastuu on 100 euroa ja enimmäismäärä 2400 euroa/henkilö. Summa on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vuosina 2022 ja 2023 öljylämmityksestä luopuvien on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä, jonka prosenttiosuus on 60 % ja maksimisumma pariskunnalle 7000 euroa.
Helpointa on tehdä ilmoitus Verohallinnolle netissä, mutta voit myös käydä verotoimistossa paikan päällä. Jos huomaat vasta jälkikäteen, että olisit voinut saada ilma-vesilämmön asentamisesta kotitalousvähennystä, voit hakea verotukseesi muutosta verotuksen päättymisen jälkeenkin. Muista säästää kaikki lämmitysjärjestelmäremonttiin liittyvät kuitit.
Laskemme kuinka paljon lämmityksen vaihto sinulle säästää
Annamme tarjouksen ilma-vesilämmön asentamisesta
Asennamme ilma-vesilämpöjärjestelmän sopimuksen synnyttyä
Otamme ilma-vesilämmön käyttöön ja se alkaa säästämään sinulle rahaa
Jos haluat haluat keskustella asiantuntijoidemme kanssa sinulle sopivasta edullisesta lämmitysratkaisusta, ota yhteyttä!