Lämmitysmuodon valinta – mikä on juuri minulle sopivin vaihtoehto?

Jokainen uuden talon rakentaja kohtaa tilanteen, jossa hänen on väistämättä valittava tulevalle kiinteistölleen sopiva lämmitysmuoto. Vaihtoehtojen viidakko on kirjava ja asiaan perehtymättömällä henkilöllä voi nopeasti mennä sormi suuhun valintojen edessä. On maalämpöä, ilmalämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja, kaukolämpöä, öljylämmitystä ja niin edelleen. Mikä lämmitysmuoto on juuri minun tarpeisiini sopivin?

Sinun tarvitse olla uuden talon rakentajakaan. Monissa vanhemmissakin taloissa on käytössä vielä energiatehottomia ja ehkä kalliitakin lämmitysmuotoja, jotka olisivat kannattavia päivittää energiatehokkaimmiksi, ja samalla kukkarolle edullisimmiksi.

Lämmitysjärjestelmän valinta kannattaa usein aloittaa kiinnittämällä huomiota hankinta- ja käyttökustannusten lisäksi ympäristöystävällisyyteen, käytön vaivattomuuteen sekä energiakustannuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Monia lämmitysjärjestelmiä voidaan täydentää täydentävillä lämmitysjärjestelmillä, jotka toimivat varalämmönlähteinä ja pienentävät ostoenergian tarvetta.

Mikäli vanhassa talossasi on jo olemassa oleva keskuslämmitys, on lämmitykseen olemassa valtava määrä vaihtoehtoja. Jos keskuslämmitystä ei ole valmiina, tietää se enemmän työtä ja nostaa lämpösaneerauksen kustannuksia. Toisaalta keskuslämmityksen lisääminen parantaa kiinteistösi arvoa ja antaa sinulle myös samalla enemmän vaihtoehtoja lämmityksen toteutukseen.

Vesikiertoinen keskuslämmitys on usein kaikkein loogisin vaihtoehto uuteen taloon. Se on kustannustehokas ja se on helppo toteuttaa jo rakennusvaiheessa. Vesikiertoinen keskuslämmitys voi jopa olla perustamiskustannuksiltaan edullisempi kuin vastaava sähkölämmitys.

Ellei kiinteistössäsi ole keskuslämmitystä, eikä sinulla ole tarkoituskaan sitä hankkia, on lämmöntuotantoon olemassa muita vaihtoehtoja, kuten tulisijoja, kamiinoita ja ilmalämpöpumppuja.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee erityisen hyvin myös lämmitysinvestointiin, sillä investointi tehdään ainakin seuraavaksi kahdeksi kymmeneksi vuodeksi.

Ota huomioon lämmityksen suunnittelussa seuraavat asiat:

  • Voidaanko tontillesi sijoittaa maalämmityksen keruuputkisto joko pinta-asennuksena tai porakaivoon?
  • Onko maalämpöyksikölle tarpeeksi tilaa?
  • Jos kyseessä on vanha talo, onko vanhassa talossasi tilaa esimerkiksi lämmityskattilalle?
  • Missä kunnossa olemassa oleva lämmönjakojärjestelmä (vesi- tai ilmakiertoinen) on?
  • Mitkä ovat omat valmiutesi lämmityksen säännölliseen omatoimiseen perushuoltoon?

 

Suunnittelussa lähdetään aina liikkeelle oman perheesi tottumuksista, tavoitteista ja resursseista.

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään oikean lämmitysmuodon valinnassa. Sinun ei tarvitse olla yksin tämän valinnan edessä. Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja kartoitetaan tarpeesi yhdessä. Ota yhteyttä.

 

Lue lisää lämmitysmuodon valinnasta:
Motiva: Ohjeita lämmitysjärjestelmän hankintaan.
Motiva: Lämmitysmuodot.

Lue lisää tarjoamistamme lämmitysmuodoista:
Maalämpö
Ilmalämpö