Maalämpö on nimensä mukaisesti maaperään varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämpö on huoleton lämmitysmuoto, jota voit hyödyntää tehokkaasti ympäri vuoden. Talvisin saat hyödynnettyä oman tonttisi maaperään varastoitunutta lämpöä ympäristöystävällisesti ja lämmityskustannuksissa säästäen.
Kesällä sama toimintaperiaate toimii toisinpäin. Maaperä pysyy helteellä selkeästi ilmaa viileämpänä, joten voit viilentää kotisi kesällä maalämmön avulla miellyttävään lämpötilaan.
Lämmittäminen ja viilentäminen maalämmöllä on ekologista ja edullista, koska suurimman osan lämmityksestä saat ilmaisena omasta maaperästäsi.
Maalämpöpumpun käyttö vaatii sähköä, mutta oikein suunniteltuna saat sillä tuotettua moninkertaisesti lämpöä kotiisi tai kiinteistöösi. Uusiutuva maalämpö pienentää merkittävästi kotisi hiilijalanjälkeä ja kodistasi tulee energiansa suhteen riippumattomampi.
Maalämmön etu on sen aikaansaama suuri rahallinen säästö vuositasolla. Maalämpöpumput toimivat hyvällä hyötysuhteella, sillä maaperän lämpötila pysyy tasaisena jopa pakkasella.
Säästät, oli sää mikä tahansa. Lämpö tulee aina maasta eikä lisälämmitysjärjestelmiä tarvita.
Ei piikkejä sähköverkkoosi. Kotisi on riippumaton ulkopuolisista energianlähteistä.
Saat omasta maaperästäsi noin 65-75% kiinteistösi tarvitsevasta lämmitysenergiasta.
Maalämpö on helppoa, eikä sinun tarvitsee huolehtia lämmityksestä.
Vaikutus kotisi arvoon. Koteja, jotka lämpiävät maalämmöllä, arvostetaan asuntomarkkinoilla.
Kotisi viilenee lähes ilmaiseksi. Kesäkuumalla maaviileä siirtyy edullisesti sisätiloihin.
MAALÄMPÖ
Jos jokin, niin yksi asia on ainakin varma: aurinko nousee huomennakin. Noustessaan aurinko lämmittää ilmaa ja vesistöjä, mutta myös maaperää. Auringon tuottama lämpö on täysin uusiutuva luonnonvara, jota ei hinnanmuutokset maailmantaloudessa heilauta. Maan lämpöenergia kuuluu meille kaikille. Vaihtamalla lämmitysjärjestelmäsi maalämpöön, pienennät kotisi hiilijalanjälkeä merkittävästi. Kodistasi tulee energiansa suhteen riippumattomampi.
Tiesithän, että sinun on myös mahdollista hakea rahallista tukea maalämpöön vaihtamiseksi?
Maalämpöpumpun toimintaperiaate on, että se kerää maan energiaa maata kiertävään putkistoon. Keruuputkistoissa kiertää lämmönsiirtonestettä ja se luovuttaa maalämpöä pumpussa kiertävälle kylmäaineelle, joka höyrystimen kautta imetään kompressorille. Kun höyrystyneen kaasun paine kasvaa kompressorissa, vapauttaa se maalämpöä. Aluksi höyrystynyt kaasu on hyvin kuumaa. Tämän takia pumpuissa on erikoisuutena pieni lisälämmönvaihdin, tulistin, jossa kuuma kaasu lämmittää käyttöveden huippulämmön energiatehokkaasti. Lauhduttimessa lämmin kaasu muuttuu nesteeksi ja siirtyy lämminvesivaraajan kautta maalämpöjärjestelmään.
Maalämpöjärjestelmä mitoitetaan juuri sinun tarpeittesi mukaan, jolloin ratkaisusta saadaan optimaalisin. Osatehomitoituksessa pumppu mitoitetaan noin 60-90 %:iin talosi huipputehosta. Täystehomitoitettu maalämpöpumppu taas kattaa talosi lämmitystarpeet myös pakkashuippuina. Maalämpöjärjestelmän mitoitukseen vaikuttavat talosi koon lisäksi myös sen sijainti, ikä ja vedenkulutus.
Maalämmön kerääminen hoidetaan joko maapiirillä tai lämpökaivolla. Lämpökaivo on maahan porattava pystysuuntainen, useamman sadan metrin syvyinen kaivo, joka syntyy tontillesi hyvinkin siististi. Maapiiri on maahan, noin metrin syvyyteen asennettu putkisto, joka voidaan valita silloin kun maakerros on tontilla paksu.
Mikäli lämpö kerätään pintamaasta, asennuksessa ei tarvita porauskalustoa. Pintamaahan asennettuna putkivälisuositus on 1,5 m putkilenkkien välillä, joten tontillasi on oltava riittävästi tilaa putkistolle. Paras maaperä tällaiselle pintaputkistolle on kostea savimaa. Jos tonttisi lähellä on kallio, on porakaivo helpoin toteutettava.
Maalämmön etu on sen aikaansaama suuri rahallinen säästö vuositasolla. Maalämpöpumput toimivat hyvällä hyötysuhteella, sillä maaperän lämpötila pysyy tasaisena jopa pakkasella. Kun kuormitus on tasaista, ei sähköverkkoon aiheudu turhia tehopiikkejä paukkupakkasillakaan. Mikäli hankit maalämmön omakotitaloon, saat hyödynnettyä kotitalousvähennyksen lämmitysremonttisi yhteydessä kattavasti.
Maalämpö on maaperään, kallioon ja vesistöihin sitoutunutta auringon lämpöenergiaa. Maalämpö on täysin uusiutuvaa energiaa.
Maalämpöpumpun toiminta perustuu maalämmön keräämiseen ja sen hyödyntämiseen kompressoritekniikan avulla, esimerkiksi omakotitalojen käyttöveden lämmityksessä.
Maalämpöpumppu kerää lämmön maaperästä kompressoritekniikan avulla. Maalämpö voidaan kerätä metrin syvyydestä maanpinnan suuntaisesti asennettavalla putkistolla, tai jopa usean sadan metrin syvyydestä kallioperästä pystysuuntaisella lämpökaivolla. Maan energia kerätään maata kiertävään putkistoon. Keruuputkistoissa kiertää lämmönsiirtonestettä ja se luovuttaa maalämpöä pumpussa kiertävälle kylmäaineelle, joka höyrystimen kautta imetään kompressorille. Kun höyrystyneen kaasun paine kasvaa kompressorissa, vapauttaa se maalämpöä.
Saavutat maalämpöjärjestelmällä tavanomaisesti 65–75 % säästöt verrattuna nykyisiin lämmityskustannuksiisi. Mitoituksen yhteydessä tuotamme sinulle tarkemman, kiinteistökohtaisemman säästölaskelman.
Laskennallisissa tutkimuksissa on vertailtu maa- ja ilmalämpöpumpun säästöä sähkö- ja öljylämmitykseen. Vaihtamalla esimerkiksi omakotitalon sähkö- tai öljylämmityksen Oilon ja Lämpöässä -maalämpöpumppuun, voit säästää yli 2000 € vuodessa. Laskelmassa on oletettu lämmitysenergian vuosikulutukseksi noin 24 000 kWh, mikä on vuosittaisena lämmityskustannuksena noin 2700 € suoralle sähkölämmitykselle.
Muista, että maalämpöpumppu on hankintana pitkäikäinen ja vaikuttaa laskevasti tuleviin elinkustannuksiisi ja talosi jälleenmyyntiarvoon.
Maalämpö voidaan asentaa kaikkiin taloihin, joissa on vedellä toimiva lämmönjakojärjestelmä: patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys tai ilmalämmitys. Patteriverkoston asentaminen jälkikäteen onnistuu myös varsin helposti. Maalämpöä käytetään nykyään käytännössä kaiken tyyppisissä kiinteistöissä.
Maalämpöpumput voidaan jakaa kiinteälauhteisiin ja vaihtuvalauhteisiin järjestelmiin. Osa maalämpöpumpuista käyttää lämmityksen ja lämpimän käyttöveden kuumennuksen apuna sähkövastusta. Sähkövastus varmistaa lämmönsaannin esimerkiksi vikatilanteissa, sillä sitä voidaan käyttää tarvittaessa lisäenergiana. Lämpöpumpuissa voi lisäksi olla tulistimia, alijäähdyttimiä, EVI- tai invertteritekniikkaa. Näillä eri tekniikoilla voidaan parantaa maalämpöjärjestelmän hyötysuhdetta ja ohjattavuutta eri tilanteissa. Lopullinen laitevalinta kannattaa tehdä vasta mitoitusraportteja vertailemalla, jolloin teknologioiden todellinen hyöty tulee esille euroissa mitattuna.
Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa helposti edullinen vapaajäähdytys, jossa hyödynnetään lämmönkeruuputkiston viileää nestettä. Viileän ilman jako voidaan toteuttaa joko ilmanvaihtokojeen, erillisten puhallinkonvektorien tai jäähdytyspalkkien avulla.
Lämmitysjärjestelmän vaihto alkaa vanhan laitteiston purkutöillä. Jokainen talo on erilainen ja joskus on mahdollista asentaa uusi järjestelmä vanhan rinnalle ennen purkutöitä. Tällöin lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkos on vain tunteja. Mikäli tämä ei ole mahdollista, takaamme kuitenkin lämmityskaudella talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden erityisratkaisuin asennuksen ajaksi. Normaalin kohteen asennustyö vie kaikkineen yleensä 3-4 päivää, kun työt tehdään huolella. Uudisrakennuksessa asentaminen ei poikkea tavanomaisen lämmitysjärjestelmän asentamisesta. Uudisrakennuksen maalämpökaivo ja tarvittavat putkitukset tehdään yleensä ennen lopullisia pihan viimeistelytöitä. Tarkempi aikataulu selviää aina kartoituskäynnin yhteydessä.
Kotitalousvähennystä voit saada 40 % työosuuden hinnasta, kun vaihdat vanhan lämmitysjärjestelmäsi maalämpöön. Omavastuu on 100 euroa ja enimmäismäärä 2400 euroa/henkilö. Summa on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vuosina 2022 ja 2023 öljylämmityksestä luopuvien on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä, jonka prosenttiosuus on 60 % ja maksimisumma pariskunnalle 7000 euroa.
Helpointa on tehdä ilmoitus Verohallinnolle netissä, mutta voit myös käydä verotoimistossa paikan päällä. Jos huomaat vasta jälkikäteen, että olisit voinut saada maalämmön asentamisesta kotitalousvähennystä, voit hakea verotukseesi muutosta verotuksen päättymisen jälkeenkin. Muista säästää kaikki lämmitysjärjestelmäremonttiin liittyvät kuitit.
Laskemme kuinka paljon lämmityksen vaihto sinulle säästää
Annamme tarjouksen maalämmön asentamisesta
Asennamme maalämmön sopimuksen synnyttyä
Otamme maalämmön käyttöön, ja se alkaa säästämään sinulle rahaa
Jos haluat haluat keskustella asiantuntijoidemme kanssa sinulle sopivasta edullisesta lämmitysratkaisusta, ota yhteyttä!