MAALÄMPÖ TALOYHTIÖÖN

Maalämmöllä taloyhtiö voi säästää jopa 60-75 % lämmityskustannuksissa

Pienemmät asumiskustannukset, parempi asukastyytyväisyys

Maalämpö alentaa huomattavasti taloyhtiön lämmityskustannuksia ja vaikuttaa näin myös positiivisesti asumiskustannuksiin ja asukastyytyväisyyteen. Vaikka maalämmön hankintakustannus on suuri, moni taloyhtiö on vaihtanut maalämpöön ilman, että vastikkeita olisi jouduttu nostamaan. Joissakin taloyhtiöissä vastikkeita on pystytty jopa laskemaan maalämmön ansiosta.

Myös asuntojen arvo nousee huomattavasti maalämpöön siirtymisen johdosta. Kodin vaihtajan onkin helpompaa saada asunto kaupaksi taloyhtiöstä, jossa on maalämpö.

Miksi valitsisit maalämmön?

Säästät rahaa

Lämpö tulee maasta säällä kuin säällä. Oman maasi lämpö on ilmaista.

Nostat kotisi arvoa

Maalämpöpumpun asentaminen kiinteistöösi nostaa kiinteistösi arvoa.

Lämmität ekologisesti

Maalämpö on ekologinen vaihtoehto eikä se aiheuta kuormituspiikkejä sähköverkkoosi.

Maalämpö kerrostaloon

Kun kiinteistö on isompi ja asukkaita useampi, on lämmöntarvekin suurempi. Maalämmöllä kerrostalo lämpiää edullisimmin, ja maksaa itsensä nopeasti takaisin. Maalämpö voidaan yhdistää kerrostalon lämmön talteenottojärjestelmään, jolloin poistoilman lämpö saadaan hyödynnettyä.

Lämmintä käyttövettä kuluu kerrostaloissa runsaasti. Kerrostalon lämpimän käyttöveden lämmitysjärjestelmään on mahdollista yhdistää maalämpöjärjestelmä. Näin asukkaat saavat lämmön lisäksi lämmintä vettä, energiatehokkaasti ja säästöä kerryttäen.

Kerrostalon ikä ei ole este maalämpöön siirtymiselle. Vanhempien kerrostalojen patterilämmitys on lähes aina yhdistettävissä uuteen maalämpöjärjestelmään. Talven paukkupakkasilla patteriverkko voi vaatia yli 60 asteista lämmitysvettä, jonka maalämpöpumppu riittää tuottamaan hyvällä hyötysuhteella.

Maalämpö voidaan asentaa kerrostaloon yhdessä maaviilennyksen kanssa. Näin lämpötila saadaan optimaaliseksi vuodenajasta riippumatta. Maaviilennys sopii viilennysvaihtoehdoksi myös kohteisiin, joissa julkisivumääräys kieltää ilmalämpöpumppujen asentamisen.

Maalämpö rivitaloon

Yhä useammat rivitaloyhtiöt valitsevat lämmitysmuodokseen edullisen ja ympäristöystävällisen maalämmön. Lämmityskustannusten lisäksi säästöjä kertyy myös kiinteistöhuollon kuluissa.

Monissa rivitaloyhtiöissä saattaa edelleen olla vielä esimerkiksi öljylämmitys käytössä, mutta vaihtaminen uusiutuvaan maalämpöön tekee lämmityksestä vaivattomampaa. Öljylämmityksestä luopumista onkin syytä pohtia viimeistään silloin, kun öljykattila, poltin tai piippu on uusimisen tarpeessa.

Mikäli rivitaloyhtiössä on lämmitysmuotona kaukolämpö, tulee kaukolämmönkin vaihdin joskus tiensä päähän. Taloyhtiön vesikiertoinen patteriverkosto/lattialämmitys pystytään melkein aina yhdistämään maalämpöjärjestelmään, joten maalämpö on edullinen ja ekologinen vaihtoehto kaukolämmön tilalle.

Maalämpöjärjestelmä säästää rivitaloyhtiön lämmityskustannuksissa kuukausittain yleensä niin paljon, että säästöllä katetaan maalämpöä varten otetun lainan lyhennys korkoineen.

Mitä maalämmön asentaminen maksaa?

Maalämpö on taloyhtiölle suuri investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin vuosien kuluessa. Säästöjä alkaa syntyä vanhemmissa taloissa nopeammin kuin uusissa, koska uudemmat talot ovat energiatehokkaampia. Vanhemmissa taloissa investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin kymmenessä vuodessa.

Maalämpöön siirtyminen saattaa maksaa taloyhtiön koosta riippuen useita satoja tuhansia euroja. Pienempiin rivitaloihin maalämmön voi saada kuitenkin jopa alle 40 000 eurolla. Suurimmassa osassa taloyhtiöistä maalämmön säästöt ovat suuremmat kuin lainan lyhennys- ja korkokulut. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiölle alkaa kertyä säästöä välittömästi maalämmön käyttöönoton jälkeen.

Mitä maalämmön asentaminen maksaa?

Maalämpö on taloyhtiölle suuri investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin vuosien kuluessa. Säästöjä alkaa syntyä vanhemmissa taloissa nopeammin kuin uusissa, koska uudemmat talot ovat energiatehokkaampia. Vanhemmissa taloissa investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin kymmenessä vuodessa.

Maalämpöön siirtyminen saattaa maksaa taloyhtiön koosta riippuen useita satoja tuhansia euroja. Pienempiin rivitaloihin maalämmön voi saada kuitenkin jopa alle 40 000 eurolla. Suurimmassa osassa taloyhtiöistä maalämmön säästöt ovat suuremmat kuin lainan lyhennys- ja korkokulut. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiölle alkaa kertyä säästöä välittömästi maalämmön käyttöönoton jälkeen.

Maalämmön hankintaan on mahdollista saada myös rahallista avustusta

Tarjoamme asiakkaillemme St1-Lähilämpö rahoitusta, joka mahdollistaa helpon ja riskittömän tavan siirtyä maalämpöön. Voit lukea St1-lähilämpösopimuksesta lisää täältä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tarjoaa energia-avustusta maalämpöön siirtyville taloyhtiöille. Voit lukea ARAn avustuksesta täältä.

Usein kysyttyä maalämmöstä

Mitä maalämpö on?

Maalämpö on maaperään, kallioon ja vesistöihin sitoutunutta auringon lämpöenergiaa. Maalämpö on täysin uusiutuvaa energiaa.

Miten maalämpöpumppu toimii?

Maalämpöpumpun toiminta perustuu maalämmön keräämiseen ja sen hyödyntämiseen kompressoritekniikan avulla, esimerkiksi omakotitalojen käyttöveden lämmityksessä.

Miten maalämpöä kerätään?

Maalämpöpumppu kerää lämmön maaperästä kompressoritekniikan avulla. Maalämpö voidaan kerätä metrin syvyydestä maanpinnan suuntaisesti asennettavalla putkistolla, tai jopa usean sadan metrin syvyydestä kallioperästä pystysuuntaisella lämpökaivolla. Maan energia kerätään maata kiertävään putkistoon. Keruuputkistoissa kiertää lämmönsiirtonestettä ja se luovuttaa maalämpöä pumpussa kiertävälle kylmäaineelle, joka höyrystimen kautta imetään kompressorille. Kun höyrystyneen kaasun paine kasvaa kompressorissa, vapauttaa se maalämpöä.

Miten paljon maalämpö säästää?

Saavutat maalämpöjärjestelmällä tavanomaisesti 65–75 % säästöt verrattuna nykyisiin lämmityskustannuksiisi. Mitoituksen yhteydessä tuotamme sinulle tarkemman, kiinteistökohtaisemman säästölaskelman.

Laskennallisissa tutkimuksissa on vertailtu maa- ja ilmalämpöpumpun säästöä sähkö- ja öljylämmitykseen. Vaihtamalla esimerkiksi omakotitalon sähkö- tai öljylämmityksen Oilon ja Lämpöässä -maalämpöpumppuun, voit säästää yli 2000 € vuodessa. Laskelmassa on oletettu lämmitysenergian vuosikulutukseksi noin 24 000 kWh, mikä on vuosittaisena lämmityskustannuksena noin 2700 € suoralle sähkölämmitykselle.

Muista, että maalämpöpumppu on hankintana pitkäikäinen ja vaikuttaa laskevasti tuleviin elinkustannuksiisi ja talosi jälleenmyyntiarvoon.

Millaiseen kiinteistöön maalämpö voidaan asentaa?

Maalämpö voidaan asentaa kaikkiin taloihin, joissa on vedellä toimiva lämmönjakojärjestelmä: patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys tai ilmalämmitys. Patteriverkoston asentaminen jälkikäteen onnistuu myös varsin helposti. Maalämpöä käytetään nykyään käytännössä kaiken tyyppisissä kiinteistöissä.

Onko maalämpöpumpuissa eroja?

Maalämpöpumput voidaan jakaa kiinteälauhteisiin ja vaihtuvalauhteisiin järjestelmiin. Osa maalämpöpumpuista käyttää lämmityksen ja lämpimän käyttöveden kuumennuksen apuna sähkövastusta. Sähkövastus varmistaa lämmönsaannin esimerkiksi vikatilanteissa, sillä sitä voidaan käyttää tarvittaessa lisäenergiana. Lämpöpumpuissa voi lisäksi olla tulistimia, alijäähdyttimiä, EVI- tai invertteritekniikkaa. Näillä eri tekniikoilla voidaan parantaa maalämpöjärjestelmän hyötysuhdetta ja ohjattavuutta eri tilanteissa. Lopullinen laitevalinta kannattaa tehdä vasta mitoitusraportteja vertailemalla, jolloin teknologioiden todellinen hyöty tulee esille euroissa mitattuna.

Voiko maalämmöllä viilentää?

Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa helposti edullinen vapaajäähdytys, jossa hyödynnetään lämmönkeruuputkiston viileää nestettä. Viileän ilman jako voidaan toteuttaa joko ilmanvaihtokojeen, erillisten puhallinkonvektorien tai jäähdytyspalkkien avulla.

Miten kauan maalämpöjärjestelmän asentaminen kestää?

Lämmitysjärjestelmän vaihto alkaa vanhan laitteiston purkutöillä. Jokainen talo on erilainen ja joskus on mahdollista asentaa uusi järjestelmä vanhan rinnalle ennen purkutöitä. Tällöin lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkos on vain tunteja. Mikäli tämä ei ole mahdollista, takaamme kuitenkin lämmityskaudella talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden erityisratkaisuin asennuksen ajaksi. Normaalin kohteen asennustyö vie kaikkineen yleensä 3-4 päivää, kun työt tehdään huolella. Uudisrakennuksessa asentaminen ei poikkea tavanomaisen lämmitysjärjestelmän asentamisesta. Uudisrakennuksen maalämpökaivo ja tarvittavat putkitukset tehdään yleensä ennen lopullisia pihan viimeistelytöitä. Tarkempi aikataulu selviää aina kartoituskäynnin yhteydessä.

Mitä maalämpöjärjestelmän ostajan pitää huomioida?
 • Huolehdi, että maalämpöjärjestelmä suunnitellaan tarpeidesi mukaan
 • Varmista, että maalämpöjärjestelmän ja lämpökaivon mitoitukset ovat riittäviä läpi vuoden
 • Tarkista, että hankkimaasi laitteistoon saa varaosia ja huoltopalvelua myös kymmenen vuoden päästä
 • Selvitä takuuehdot ja mitkä yritykset ja tahot ovat takuiden tosiasialliset myöntäjät
 • Varmista, että laitteiden maahantuoja ja valmistaja ovat luotettavia
 • Varmista, että toimittaja on ennakkoperintärekisterissä, jotta saat kotitalousvähennykset
 • Pyydä myyjää tutustumaan tilanteeseesi paikan päällä, jotta tarjouksen sisältö on molemmin puolin ymmärretty
 • Hanki lämpökaivon porauslupa hyvissä ajoin
 • Pyydä toimittajalta suunnitelma, käyttö- ja huolto-opastus, käyttöönottopöytäkirja sekä laitteiden käyttöohjeet
 • Huollata tarvittaessa laitteesi ammattiliikkeellä
 • Varmista, että asennus- tai myyntiliikkeellä on osaava huoltohenkilökunta, ja jotka ovat ”oikeasti” tavoitettavissa
Paljonko on maalämmön kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennystä voit saada 40 % työosuuden hinnasta, kun vaihdat vanhan lämmitysjärjestelmäsi maalämpöön. Omavastuu on 100 euroa ja enimmäismäärä 2400 euroa/henkilö. Summa on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vuosina 2022 ja 2023 öljylämmityksestä luopuvien on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä, jonka prosenttiosuus on 60 % ja maksimisumma pariskunnalle 7000 euroa.

Miten haen kotitalousvähennystä?

Helpointa on tehdä ilmoitus Verohallinnolle netissä, mutta voit myös käydä verotoimistossa paikan päällä. Jos huomaat vasta jälkikäteen, että olisit voinut saada maalämmön asentamisesta kotitalousvähennystä, voit hakea verotukseesi muutosta verotuksen päättymisen jälkeenkin. Muista säästää kaikki lämmitysjärjestelmäremonttiin liittyvät kuitit.

Näin maalämmön hankinta etenee:

Laskemme kuinka paljon lämmityksen vaihto sinulle säästää

Annamme tarjouksen maalämmön asentamisesta

Asennamme maalämmön sopimuksen synnyttyä

Otamme maalämmön käyttöön, ja se alkaa säästämään sinulle rahaa

Houkutteleeko edullinen lämmittäminen?

Jos haluat haluat keskustella asiantuntijoidemme kanssa sinulle sopivasta edullisesta lämmitysratkaisusta, ota yhteyttä!

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.